Thursday, 6 October 2011

Dia Untukku

  Alhamdulillah..diberikan allah kesempatan untuk jari2 ini menaip di warkah tidak bernyawa ini...Assalamulaikum wadah pembangunan ummah...dikesempatan ini ingin rasanya aku mencoret sedikit rasa hati yang kadang-kala sering membelenggu diri ini dan maybe kowt rakan2 yg masih mencari2 dimana sang kumbang anda atau di mana imam anda..hehe.akhirnya aku jumpa jalan penyelesaian.....''DIA UNTUKKU”..tak pernah aku terfikir untuk mencoretkan kalam ini..tetapi rancangan semanis kurma pada malam kelmarin amat menyentuh hati sanubari ini..ok I start the story k...bermula seawal pg kelmarin aku membuka fb...then time tue aku terlihat page dimana imam muda ashraf dan isterinya akn menjadi tetamu undangan program semanis kurma...seriously aku mmg tak pernah tngk program tue kalo ader pown maybe sekali 2....tue pown aku tak ingat tajuk apa...tapi mlm kelmarin hatiku terpanggil untuk menyaksikan program itu..nk tahu knape..ok aderr 3 sebab knapa aku nk sgt tgk program tue.

1.Of cOz Tajuk program tue “Dia Untukku''
2.A ku nak sgt tgk isteri Imam Muda Ashraf
3.Aku nk sgt tgk citer tue supaya aku dapt guide line tok cari imam aku plak...

   Mesti korg terfikir ehh gatal sgt plak budak nie nk cari boyfriend..hello aku bkn gatal sgt k..tapi aku nk cari ilmu didada agar aku dapat mencari imam aku dunia n akhirat...nak tahu knapa aku ckp mcm tue ok time aku tgk semanis kurma tue korg tau sapa yg teman aku..dalam umh aku ader 10 org termasuk aku la kan..6 budak melayu,3 india n 1 cina..hah we all stu malaysiakan..tp tue tak pntg..juz nk bg tau sorg budk cina n 3 org bdk india tue la yg teman aku tgk semanis kurma...hah mesti korg tak percaya kan tapi itulah hakikat...walaupun secara tak langsung tapi aku tgk diorg bg feedback yg baik siap tanya aku lagi zila awk nie gatal sgt..dah nk kawin ker.macm mana calon awk tue...hahaha..rasa klaka jer...aku nie boyfriend pown tak der cam ner la nk kawin..tapi diorg ar wat aku terfikir betol gak cam ner nk kawin nie boyfried pown tak der..huahuahua..ehhh perlu ker aku menangis..Tak perlu k...sebab jodoh tue Allah dah tetapkan sejak di loh mahfuz lg....yang kita mampu lakukan ialah berdoa semoga berjumpa dengan jodoh yg terbaik untuk diri kita...

   Owh lupa nk ckp aku rasa kan..bkn ap yg korg rasa..isteri imam muda tue amat lembut org nya,dari air mukanya aku pasti dia adalah daripada golongan yg baik2 dan yang paling penting diorang tak pernah bercinta k dan berkawin pas tue baru bercinta..indahnya ...seawl perkenalan sudah menterbiah diri..kita plak cam ner..?? Huallah Hualam...mmg sgt sesuai mereka ber2 tue.Ustazah Husna dan Ustaz Ashraf....Me......??..haha aku letak tanda soal tue untuk mencari jawapan..macam la ader yg nk tolong jawabkn kan...k la bio aku jawabkan....tidak perlu mencari suami semulia Nabi Muhammad S.A.W,Setampan Saidina Ali kerana yg aku inginkan hanya lah seorg suami yg soleh,penyejuk di mata,penenang dihati,dengannya aku rasa disyangi,dengannya aku rasa mencintai dan dengannya aku rasa syurga milik kami..inshaallah..inshaallah...
                                                
                                                 Jalan-jalan pergi ke Taman
                                           Nak pilih Jodoh biarlah yang beriman

    Hah pandai pulak kan aku berpantun..hehe..tue gak pantun semanis kurma mlm kelmarin la nie....Berbalik pada program tue ap yg aku pelajari pada hari ini..Elakkan maksiat..kerana maksiat mengundang kermukaan illahi..bila allah tak redha..jodoh tak kn berpanjangan...carilah redha ibu bapa kerana disitu letak kebahagiaan,nk kawin bukan setakat sehari due ttpi untuk ke syurga yang hakiki...sebelum mencari lelaki yg soleh cubalah untuk menjadi yang solehah..Allah telah jenjikan lelaki baik adalah untuk perempuan yang baik ..oleh itu persiapkan diri agar berjumpa cinta yang hakiki tapi jangan dilupa cinta pada Ya RoBBi..hati IKHLAS pasti berbalas.Bersangka baik pada ALLAH, inshaallah ALLAH akan bersangka baik pada kita...

    Kesimpulannya...untuk berharap ''Dia Untukku'' mulakan dengan berdoa pada allah agar dipertemukan jodoh dengan lelaki yg soleh serta berilmu dan Beriman..Berusaha mencari keredhaan allah  di dalam setiap apa yang kita lakukan,membuat istikharah dalam mencari jodoh dan bertawakal kepada Allah agr dipertemukan dengan insan yg menyayangi kita hingga ke syurga firdausi...inshaallah....inshaallah..amin ya rabbala alamin..sekadar perkongsian bg mereka yg mencari guide line untuk  calon suami....termasuk la saya..oleh itu rakan2...skema plak...tak kira la kita nie dah ader ke belum ker yg pasti berdoa dan terus berdoa....inshaallah Allah tahu apa yang kita tak tahu....sekian wasalam........


2 comments:

  1. sweetnya...
    cm gatai ja.. hahaha

    ReplyDelete
  2. hehe..awk nie kkan..bkn slalu sy bermadah begini..sekadar perkongsian....hah awk anis nk cri ikot guide line tue k....

    ReplyDelete