Friday, 22 July 2011

Fasilitator

Fasilitator ....hehe..inilah tajuk entry ku kali ini...nk share sket tntg pengalaman ku menjadi fasilitator di sekolah bainun ..Terlalu banyak sgt pengalaman n memori yang aku kutip sepanjang minggu ini.....

first of all aku ditakdirkan untuk menjadi fasi..bg orang yg biase menjadi fasi mungkin ianya biase2 jer..tp bg aku yang tak pernah lg menjadi fasi ia sgt2 memberi makna pada aku..dengan program tersebut terlalu byk pengalaman yang aku kutip..seolah2 ini memberi kekuatan untuk aku sentiasa berani dalam berhadapn dengan khalayak ramai...ok..perjalanan ku bermula pada 11 haribulan 5 iaitu pada hari isnin dimana aku pergi ke rumeh senior ku untuk menghantar assignment..then time tue aku terlihat yg senior ku tgh mencari lagu yg bersesuaian untuk dimasukkn dalam skrip lakonan yang dihasilkannya.

Lantas tanpa diduga senior ku mengajak ku untuk melihat lakonan nya..skrip..ok n mudah difahami..tapi..yup..bermula la langkah pertama ku kerana allah memberikan sesuatu yng tidak pernah ku duga..yer....mmg sebelum nie aku amat berharap agar dapat pengalaman menjadi fasi alhamdulillah sgt2 apabila aku diberi peluang dan peluang tue tidak pernah sama skali ku mimpikan akan tercapai.tapi memang rezeki aku kowt tak sangka sangat yg senior ku itu mengajak ku untuk turut serta dalam program tersebut kerana mereka kekurangn seorg ahli..alhamdulillah mungkin ini rezeki aku lantas aku tidak menolak pelawaan mereka itu..walau ap pown aku masih sgt2 rendah diri time itu kerana aku takut tak leh bg komitmen yg sepenuhnya dan yang paling aku nervous apabila aku turut diajak oleh senior untuk berlakon bagi persembahan akhir malam kebudayan di bainun nnti.

Tapi alhamdulillah setelah menyertai program dan setelah menjadi pelakon tambahan di mlm kebudayan tersebut aku berasa sangat seronok n berharap peluang itu akan kembali lg dan yang tak leh sgt2 aku lupakan ialah fasi2 yang sgt hapenning hingga tak kering gusi kami nie ketawa dengan pelbagai gelagat fasi2 yang mencuit hati dengan lawk2 yang tak pernah padam dan terlalu banyak experience yg aku dapat dari k.za,k.ceo,k.wawa,k.dayah,a.megat,a.zul,amin,azenil,bidi n a.fazrul.Walaupun program tersebut berlaku sedikit salah faham tapi semuanya berakhir dengan succes syukur alhamdulillah setelah selesai briefing.

Dalam program itu juga aku belajar byk perkara antaranya bagaimana ingin menarik perhatian budak2,semangat berkerjasama,bersatu padu,saling hormat menghormati dan yang paling penting sebelom melakukan sesuatu event kita haruslah bersedia dengan pelbagai kemungkinan yang bakal berlaku....n dan perkara yang aku tak leh lupa apabila mereka memanggil aku cikgu zila and rasa terharu apabila seorg budak yang amat pemalu dengan budk2 pompuan ttp memberanikan diri untuk bercakap di khalayak ramai bila disuruh oleh aku walaupun sifat2 malunya terselah tapi alhamdulillah dier tidak menghampakan aku.... rasa sgt kekok dan bertapa hormatnya pelajar2 bainun apabila that time aku tgh dok sapu smpah kat dewan bainun mereka tak membenarkan then berlumba2 ingin mengambil penyapu dari tgn ku.dari situ aku dpt judge bahawa pelajar2 ini sgt2 menghormati kami..tapi perkara yang aku belajar dari adik2 kumpulan aku ialah bile kita menyertai sesuatu perkara jangan fikir menang atau kalah tapi yang penting kita berkejasama dan lakukan dengan bersungguh2 dan yang penting happening.terharu sgt2t bila dengar diorg ckp cam tue.rasa sedih pown ader.ap pown aku tahu mereka dah cuba sedaya upaya.

Kerana kejaayaan tak perlu diukur bertapa besarnya hadiah tapi yg diukur ialah betapa besarnya pengorbanan n semangat yang ditunjukkan.

Alhamdulillah setelah 3 hari 2 malam aku menjalani program tersebut aku pulang dengan sebuah keyakinan dalam diri dan semangat untuk berjaya dalam kehidupan ini..inshaallah...thank kepada semua fasi kerana menerbitkan keyakinan dalam diri saya ini n jasa kalian mengajar n memberi semangat pada saya menyebabkan saya amat2 berterima kasih yang tidak terhingga pada kalian semua..

Monday, 11 July 2011

Ukhwah Fisabilillah Inshaallah

    Assalamualaikum...alhamdulillah kerana hari ini aku diberikan kekuatan untuk menulis entry baru...emmm sepanjang perjalanan ku di sem 1..,2..,3 ini terlalu byk kenangan pahit n manis yang aku lalui sepanjang sem ini...terlalu byk sehingga tidak mampu ku ungkapkan dgn kata2...entry ini ku tujukn khas buwat kawn2 yg amat aku cintai n sayangi..ia tanpa korang semua siapalah diri ini..ketahui la sahabat2 ku sepanjang berada bersama kalian terlalu byk kenangan pahit n manis yang aku telan bersama-sama kowank semua...tp itulah cabaran yg harus ku terima..

    Ap pown untuk entry ini aku nk citer sket pngalaman manis aku bersama kowunk...kenangan pahit kita bersama biarlah ia terkubur di dalm laut kerana aku tidak ingin mengutipnya untuk bermusuhan dengan kalian semua...hanya cinta n kasih yang mendalam sahaja yang aku ingin coretkan disini...mungkin diluaranku kadang-kala ader sikap2 ku yg tidak disenangi oleh sesetengah pihak...aku bermohon ribuan ampun dan maaf sgt2...

   Aku syunk kowunk semua smpai aku takut sgt2 kalo kehilangan kowunk semua...ia kadang-kala aku terpaksa mkn hati dgn kata2 kowunk2 semua..tp biar lah hal itu aku telan sorg2....ap pown yg berlaku sepanjang persahabatan kita tidak mungkin dapat aku lupakan..wlaupun sikap aku sedikit kasar..tp di sudut hati ini hanya allah jer yg tahu bertapa aku sgt2 menghargai persahabatan ini..aku bkn nk kwn ngan kowunk setakat kat dunia ini tp aku nk kwn kowunk sampai ke syurga firdausi...maybe kowt aku tak layak nak kwn kowunk semua tp aku ttp nk kwn kowunk semua biarlah org kata pipi aku tersorong2 or tak tahu malu..tp aku ttp nk kwn ngan kowunk semua..

    Aku ingat segala jasa2 baik kowunk..maybe kowt aku tak dapat balas tp aku berdoa semoga allah berada dismping kalian whatever yg kowunk lakukan...always...inshaallah......maafkan diri ini kwn2...andai sepanjang persahabatan kita terlalu byk kekhilafan yg aku lakukn...tanpa kalian tak mungkin aku berada di tahap ini....
aku berharap agar jalinan ukhwah kita akan berkekalan hingga ke akhir hayat...aku bersyukur sgt kerana mengenali kalian.sgt2 bersyukur.....Hablu minallah Hablu minnannas....hanya bait2 ini sebagai pengganti diri...

    Tulus ikhlasmu luhur budimu tiada pengganti,Senyum tawamu juga katamu menghiburkan kami,Memori indah kita bersama terus bersemadi.,Kau sahabatku kau teman sejati...........
  
    Perjuangan kita masih jauh beribu batu.,Selagi roh masih di jasad hidup diteruskan.,Sedih rasa hati ini mengenangkan kalian.,Bagai semalam ku bersama kalian.......
                                                                      our heart
                                                               shumellll semuanyer....hehe
                                                   fida n k.iera is my beloved friend...
                                                           with my friend in first sem
                                               with my beloved friend or sis..forever n ever
                                                        with syafinah abd rahman..
                                               always help me sma ader suka n duka...

                                                                rakan2 time sem 2....
                                       my heart ponder around with all of you, you all are my best friend !..
                                            love kowunk semua..thankz coz always cook 4 me..hehe
                                       with Anis fadliyana...i can remember u....n u are my bestfriend forever n ever
                                                     azira luv u....hehehe
                                   i will not forget u all forever n ever..u all the best moment that i need to remember until         the end of my time..tahnkz a lot..k.za..,k.mel..anis,azie n semua laaaaa                                            

Friday, 1 July 2011

persimpangan kehidupan

 Assalamulaikum.....emm baru aku rasa rindu nk conteng2 kat blog ku nie..hehe.opssss sedar tak sedar dah sebulan aku meneruskan pelajaran aku kat Unirazak ...emm seperti yg kujanjikan aku nk citer sket pengalaman aku time cuti sem yg lepas...






 Haa nie la pict2 yg aku dapat kongsikan bersama time trip cti sem yg lepas.Time cuti nie la aku berpeluang untuk mengikut my aunty pie bercuti ker Genting Highland.Alhamdulillah aku sgt2 bersyukur coz berpeluang pergi sana n thankz to my aunty kerana support segala expenditure kami..Thankz a lot.Then pgalamn yang tak leh dilupakan ialah time nek genting skyway...maybe kowt ader yg tahu or tak tp aku ttp nk bg tau kat korg genting skyway tue kabel la..fuh rasa nk pengsan jer...time tu la baru rasa ingat kat ALLAH..mana tak nya sepanjang berlepas dari awl sampai la ke genting bibir nie tak lepas2 dari menyebut nama allah..terlalu takot sampai otak aku nie pown ligat berfikir yg bkn2...sempat ke sampai nie..?kabel nie tak rosak ker..??boleh ke kabel nie bwk kami yg berat nie..??tali dier tak putus ker..??..emm mcm la yg aku pikirkan..n to my cousin izzah bahari I ader something nk wat pengakuan pada mu...time nek skyway to anda nampak jer I tng tapi dalam hati mcm2 yg I fikirkan..

 Time tue la I baru terfikir kalo tibe2 masa kita nek skyway to berlaku something yg tak dapat di elakkan apkah kita kan mati dalam iman..siyes aku sgt takot...tapi alhamdulillah allah mendengar luahan hati kiter .prove nyer bila kiter selamat pergi n balik.Ap pown itu adalah pengalaman yang sgt bermakna untuk aku...

 Dalam aku kegembiraan aku ttp sedih kerana aku tak dapat memenuhi permintaan ibuku.aku tak dapat nk bwk ibuku untuk balik ke klantan tok melawat p.cik aku ..maafkan anak mu ini ibuku..aku tahu aku terlalu banyak melukakan hati mu tapi ketahuilah yang aku sangat mencintai mu ibuku.tanpa mu tidak mungkin aku dapat melihat dunia nie..ap pown inshaallah mak yg akk tak kn hampakan mak untuk yang terakhir kalinya..siyes akk rasa menyesal sbb tak dapt nk bwk mak balik klantan..akak tahu mak sedih.tapi akk akn cuba mak untuk cari that time yg sesuai tok bwk mak balik kelantan.inshallah..semoga allah permudahkan segala perjalanan kehidupan kita wahai ibuku..n akusgt gembira n terharu yg tak dpt ku ungkapkan dengan kata2bile ibuku membelikan aku jubah..hanya allah jer yg dapat membalas kebaikan mu wahai ibuku..Baru aku teringat kata2 ini KITA HANYA MAMPU MERANCANG TETAPI ALLAH YANG MENETUKAN

 Then time tue gak aku tak dapat nk pie ke kenduri di kedah kerana ader perkara yang tak dapat ku elakkan..ap pown maafkan ku wahai kak jamilah n kak za..then time tue gak aku sebok amik lesen keta n moto..kulit ku yg gelap bertambah gelap coz terdedah dengan cahaya matahari..ap pown aku hepy sgt tapi kecuak kn,ketakutan sentiasa menghuni perasaan ku ini setiap kali memegang stereng keta..mana tak nya setiap kali bwk mesti aku kene ikot jalan raya.nie lori2 nyer besaw2.mana aku tak cuak.kalo tak der keta tak per la kan...haha byk plak songeh aku kan nk jalan tue kosong buwat la sndiri.huhu...

Ap pown aku kene kuatkn semangat wlaupun dah jenuh aku kener marah ngan my instructor..dpat yg ok tue ok la..tp kalo dapat instructor yg pedas kuatkan semangat jer la..maybe diorg gak tertkn sbb byk ank murid yg nk kener ajar apa pown think positif Aziela...hehe...harap 2 la aku lulus..wlaupun jenuh aku nk tunggu 10 blan 8..bln pose lak tue..harap2 la kuat mental n fizikal aku nnti.Amin...k sampai di sini dulu nnti kalo aku rajin aku taip lg kalo tuhan masih memberi kenikamatan ygn untuk menaip,mata untuk melihat..keran segalanya adalah pinjmn dari yang maha esa..wassalam